coverHitvallás:
„Valljuk és hisszük, hogy Tokaj-Hegyalján bort készíteni nem csak lehetőség, de felelősség is egyben. Dűlőnyi történelem, hagyomány és kultúra.
Borainkkal ezt a fajta sokszínűséget, gazdagságot és egyediséget szeretnénk megmutatni, letisztult, elegáns és modern stílusban. Erdőbényei borászatunkban ezért törekszünk az egyszerűségre, a természetességre ötvözve a modern technológia alkalmazásával.
Célunk, hogy borainkkal olyan élményt kínáljunk, mely a termőhely és fajta szimbiózisa által létrehozott egyediségre épül.”

Sanzon Borok:
Borainak karakterét a hűthető-fűthető tartályos erjesztés és a visszafogott, elegáns hordóhasználat határozza meg, egyesítve a dűlők nyújtotta egyedi jeleggel.
Portfoliónk gerincét 3 alapbor határozza meg, melyet egyedi, kivételesen jó évjáratokban egyedi, selection tételek egészítenek ki:

  • Blanc – a pincénk birtokbora, több dűlő karakterét foglalja egységbe. Üde, gyümölcsös, bisztróbor.
  • Classic – a Meszes dűlő gyümölcsös alapanyagából fogant, tartályban és tölgyfa hordóban érlelődött. Klasszikusan elegáns.
  • Rány – dűlőszelektált, komplex furmint a Rány-dűlő egyedi ízével és ásványosságával.

 

Birtok:
Ugyan nem borászcsaládból származom, de mivel Tokaj hegyalján születtem és nőttem fel, szőlőnk és borunk mindig volt. A borászatot is a szülőktől átvett 0,3 hektáron indítottuk el. Jelenleg 2 hektár művelhető területünk van, mely Erdőbényei pincészetünk közelében elterülő dűlőkben található. Alapvetően Furminttal dolgozunk, melyhez nemrég vásároltunk egy 0,5 ha Hárslevelű ültetvényt.

Meszes: Fiatal telepítés. Az Olaszliszka és Szegilong határában lévő dűlő alapvetően déli fekvésű, melynek rendkívűl gyümölcsös termése van. Szénsavas, mészben gazdag, kötött talaj mely a borokat lendületet adó savakkal ruházza fel.
Rány: Egyike Hegyalja titkos favoritjainak –szerintünk mindenképpen. Nagyon köves, a vulkanikus utóműködés nyomait erősen magán viselő terület, mely nagyrész 50 év körüli vagy afeletti tőkékből áll. Nem könnyű a művelése, a felső termőréteg sok helyen szinte hiányzik. Egyedi, különleges terroi, melyet önmagában is szeretnénk megmutatni az arra fogékonyaknak.
Nyakvágó: A Tolcsva határában lévő dűlő megbízható termőhely mely egészséges, gyümölcsös termést ad évről-évre. Talaja tápanyagban gazdag, kötött, agyagos, mely alapborunk gerincét adja. Bora jó ívású, gyümölcsös, friss és lendületes.