B o r á s z a t u n k é s d ű l ő i n k

Rácz Erika

S a n z o n T o k a j

Hegyalján születtem, itt is nőttem fel, ahol szinte nincs olyan család, akinek ne lett volna szőlőterülete, így volt ez nálunk is. Bár az én utam eleinte teljesen más területre vezetett, és messzire kerültem itthonról, a bor szeretete mindvégig megmaradt. Munkámnak köszönhetően megadatott, hogy a világ legjobb borait is kóstolhattam, ezáltal formálódott a borstílusom. Amikor a szüleim2014-ben el akarták adni a 0,3 hektáros szőlőnket, akkor a férjemmel úgy döntöttünk megtartjuk és megalapítottuk a SanzonTokaj boutique-borászatot Tokaj-Hegyalja szívében, Erdőbényén.

Az első siker hamar érkezett, a 2015-ös dűlőszelektált furmintunk IWC aranyérmet kapott, ami nagy lendületet adott. A lendület megmaradt, de megfontoltan, tudatosan, kis lépésekben építkezünk.

TOKAJ

E g y i g a z i p a r a d i c s o m a z e z e r a r c ú T o k a j

Az Észak-Magyarországon található Tokaj-Hegyalját mintegy 15 millió évvel ezelőtt vulkanikus működés hozta létre, és mi azóta is ennek a levét isszuk. Számunkra ez a világ legszebb helye, egy igazi paradicsom, a felszín alatt és felett rejlő kincseivel.

A felszín alatt rejlő kincsek közül három fő talajtípust emelnek ki, de a dűlőket járva, a lábunk elé nézve hamar feltűnik, hogy méterről méterre változik az: van itt riolit, andezit, zeolit, kvarcit, mész, nyirok és lösz is. A felszín felett pedig a különleges mikroklíma, és az ennek köszönhetően keletkező botrytis, ami szőlőszemek aszúsodásához vezet. A legfőbb kincs évről évre a palackban egyesíteni ezeket az adottságokat, melyek Tokaj ezer arcát tükrözik.

Tokaj-Hegyalján már a XIII. századtól kezdve foglalkoznak szőlőműveléssel, a XVIII. században a fekvés és a talaj szerint értékelték a területeket vagyis dűlőbesorolásról és klasszifikációról beszéltek. Voltak olyan idők is, amikor mitikus tisztelet fűződött Tokajhegyaljához, gyógyító erejéért európaszerte keresték. Nem hiányozhatott ez a bor a porosz Nagy Frigyes, az angol V. György és I. Pius pápa asztaláról sem.

A d ű l ő i n k r ő l á l t a l á n o s s á g b a n

kő

A picészet központja, Erdőbénye. A tokaji borvidék mértani középpontjában fekvő község egyike Tokaj-hegyalja legrégebbi településeinek, hajdani mezővárosainak. A honfoglalástól kezdődően magyar faluként tartják számon, első írásos említése 1404-ből származik.

A település egykor híres volt kádárairól, akik elsősorban Tokaj-Hegyalja borászait és kereskedőit látták el mesteri hordóikkal.

Jelenleg 4 ha-on 5 dülőben(Palánkos, Rány, Szentvér, Serédi, Nyakvágó) gazdálkodunk, melyek Erdőbénye és Tolcsva között húzódó hegyvonulat oldalában terülnek el. A kis távolság ellenére dülőink fekvése és talaja igen változatos képet mutat, ami lehetőséget ad arra hogy az évjárati sajátosságokat a lehető legjobban kihasználjuk vagy esetleg kompenzáljuk.

A fajták tekintetében 2ha Furmint, 1,5 ha Hárslevelű, 0,5 ha Muskotály a megoszlás. 2014 óta bio-öko gazdálkodást folytatunk.

Erdőbénye és környéke

Rány    Palánkos   

Tolcsva és környéke

Szentvér   Serédi   Nyakvágó

Rány dülő: Olaszliszka
A Rány a tokaj-hegyaljai borvidék egyik legrégibb szőlőhegyei közé tartozik. Már az Árpád-korban is biztosan voltak ott szőlők. 1248-ban készült sárospataki váruradalom kapcsán határbejárás alkalmával említették meg először az írásos dokumentumok, bár akkor még más néven. Hegyalja egyik legkarakteresebb, legegyedibb terroir-járól van szó, legalábbis szerintünk.
Idős telepítés, karakteres talajának köszönhetően vulkanikus, mély, rétegzett, hosszan érlelhető száraz fehérborok szülőföldje, mely pincészetünk csúcsborát, a Rány Furmintot hivatott teremni.  
grape

Furmint

compass
Tetőfekvés
soil
Riolitos, erősen köves, erodált talajfelszín ahol csak foltokban található felső termőréteg.
Rány dülő: Vámosújfalú

A hegyet körülfutó dülők közül ezek a területek a legkeletibb oldalán futnak fel a hegynek, jelentős szintkülönbséget eredményezve a dülő alja és teteje között. Ennek megfelelően alakul a talajszerkezete is, mely egy szinten mintegy elvágólag vált át vastag, kötött talajból kavicshalommá. Keleti fekvésének köszönhetően még meleg, aszályos években is egyenletesebb érést tesz lehetővé. Kiváló alap egy rendkívűl elegáns, nagy száraz Hárslevelűhöz.

Furmint ültetvényünk pedig fekvésénél fogva jól kiegészíti/kompenzálja a tetőfekvésű területet, lehetővé téve hogy extrém évjáratokban is kiegyensúlyozott Rány Furmintot készítsünk.   

grape

Furmint, Hárslevelű

compass
Keleti
soil
Felső rész – riolitos, erősen köves, erodált talajfelszín ahol csak foltokban található felső termőréteg. A dülő alja vastag nyiroktalaj, mely vízmegtartó képessége révén száraz években jól kompenzálja a felső rész vízhiányát.
Palánkos: Erdőbénye

Erdőbénye határában lévő dülő, csodálatos kilátással a falura és a környező dülőkre. Hirtelen emelkedő terület, felső részéről ezért az erózió erősen lemossa a termőtalajt. Keleti fekvésének köszönhetően szárazabb, elegánsabb borokat ad. 2018 óta a Classic furmintunk alapanyaga.

grape

Furmint

compass
Keleti
soil
Felső rész erősen köves, riolit törmelékes, a dülő alsó részén vastagabb erdőtalajjal keverve.
Szentvér: Tolcsva

Egyike a legújabb területeinknek mely gazdagítja a pincészet portfólióját. A kiváncsiság, hogy mit lehet kihozni egy muskotályból, vezetett el ehhez dülőhöz. Az innen származó alapanyag vibráló savakkal, rendkívűl zamatos és gyümölcsös textúrával rendelkezik, jó alapanyagot adva az innen készülő Fleur tételünknek.  

grape
Sárgamuskotály
compass
Déli
soil
riolit tufával kevert kötött nyirok
Szentvér
Serédi: Tolcsva

Hiszünk a hárslevelűben, ezért 2019-ben újabb területtel bővült a birtok. A déli lejtésű, dülő nem messze található a Szentvértől, ezét hasonló adottságokkal rendelkezik: friss savakkal de gyümölcsösebb textúrával rendelkező alapanyagot adva.

grape
Hárslevelű
compass
Déli
soil
riolit tufával kevert kötött nyirok
Serédi
Nyakvágó: Tolcsva

Ez az a 0,3 hektárnyi terület, amelyet szüleimtől megörököltem és innen indult el az egész birtoképítés. Ezért mindig is szívünk csücske marad a Nyakvágó.  Jó és megbízható termőhely, alacsony fekvésénél fogva jól és könnyen aszúsodik. Bora gyümölcsös, friss és lendületes savakkal, ezért 2014 óta ez a terület adja a SanzonHabzó alapanyagát.

grape
Furmint
compass
Déli?????
soil
Riolit alapú, de vastag, kötött talaj, jó vízmegtartó képességgel.

“A Penicilin meggyógyíthatja, de a bor teszi csak boldoggá az embert.”

– Alexander Fleming

Fenntarthatóság

A v a g y m i t t e s z ü n k a j ö v ő é r t

Ökológiai gazdálkodást folytatunk, így fenntartható az ültetvényeinket jellemző sokszínűség. A rovaroktól kezdve a különböző növénykultúrákon, a madarakon, gyíkokon és rágcsálókon át a nagyobb testű emlősökig sok-sok fajnak adnak otthont a dűlőink.

Nem alkalmazunk felszívódó, szintetikus növényvédelmi vegyszereket, gyomirtókat, hanem a természet adta erőforrásokat felhasználva védekezünk a szőlőben, például ragadozó atkákat telepítünk, vagy csalánpreparátumból készítünk permetszert.

A szőlőben nem használunk gépeket, így kevésbé fenyeget annak a veszélye, hogy a talaj tömörödik és levegőtlenné válik, fokozottan ügyelünk a talaj termelékenységének és diverzitásának megőrzésére.

Bevezettük a takarónövényes talajápolást, mely virágzás idején illatos és színes, így odavonzza a rovarokat és a méheket, akiknek nagyon fontos szerepe van a beporzásban. A takarónövény ideális esetben felgyorsítja a csapadékvíz beszivárgását, ez pedig fokozza a szőlőgyökér növekedését, ugyanakkor a vízért való versengés sem egy helyen folyik, a szőlőgyökér növekedését a takarónövényzet a sor alatti területre koncentrálja.

Az ÖMKi élő sorköztakaró vetőmagkeverékét eddig két területen alkalmaztuk. A Rány-dűlőben lévő furmint ültetvényünkön, ami nagyon köves, és szinte átfut rajta a víz, ezért abban bízunk, hogy a takarónövényzet megfogja, hogy a felső rétegekben is maradjon némi nedvesség. A Nyakvágó-dűlő pont az ellenkezője az előbbinek, ugyanis nagyon kötött, agyagos a talaja, olyan mint a szivacs, tehát megfogja a vizet. Itt az a cél, hogy a takarónövényzet javítsa a talajszerkezetet, hogy a nedvesség könnyebben eljusson a szőlőtőkék gyökeréhez is, illetve a vízért való versengés stimulája a szőlőgyökér növekedését.

Pincelátogatás

Nézd meg hol dolgozunk